Vodka beluga – vrhunska kvaliteta

Alkoholne pijače so že dolgo zgodovino pomemben del kulture različnih narodov. Tudi Slovenci pri tem nismo izjema, saj po njih posegamo ob najrazličnejših priložnostih. Med najpogosteje izbrane alkoholne pijače zagotovo sodi vino, pivo, pa tudi žgane pijače, kjer visoka mesta pri izbiri zajema vodka beluga.

Kaj je vodka?

Prepričani smo, da ste za vodko že slišali. Gre za destilirano tekočino, ki je povsem bistra in neobarvana ter dosega visoke vrednosti prisotnosti alkohola. Osrednji proces njenega nastanka je torej destilacija, pridobivamo pa jo lahko iz najrazličnejših izvornih surovin, vključno s krompirjem, koruzo ter žiti.

Izvor vodke

Sam izvor besede vodka izvira iz ruske besede voda, ki enako kot pri nas pojmuje vodo. Seveda ne preseneča, da naj bi tudi izvor same vodke izviral iz območja današnje Rusije ali pa Poljske. Začetki destilacije te danes široko razširjene alkoholne pijače segajo v 8. oziroma 9. stoletje našega štetja, prvi resni dokazi o uporabi vodke v Rusiji pa segajo v obdobje 14. stoletja. Sprva se je vodko uporabljalo na območju Rusije, Poljske ter na območju držav Balkana, za njeno razširitev v Ameriko ter Evropo pa je pomembno obdobje po drugi svetovni vojni.

vodka beluga
Alkoholne pijače so priljubljena izbira.

Uporaba vodke v družbi

Uporabna vrednost vodke je izjemno velika, nekateri menijo celo neomejena. Gre za alkoholno pijačo, ki jo lahko ponudite kot samostojno pijačo, zelo pogosta pa je tudi v kombinaciji z drugimi pijačami, pa tudi v hrani.

Leta 1930 so vodko prvič omenili v kuharski knjigi z recepti. Gre za knjho Harry-ja Craddocka z naslovom The Savoy Cocktail Book, v kateri je avtor zbral različne recepte za pripravo koktajlov. Knjiga je še danes izredno prljibljena med različnimi strokovnjaki s področja priprave koktajlov.

Razmah uporabe vodke je konec 20. stoletja sicer še pospešila prva uvedba vodke z okusom, ki je še danes priljubljena izbira za aperitive.

Kaj pa vodka beluga?

Gre za rusko vodko, ki je poznana kot ena najboljših in najbolj plementih sort vodk na svetu. Za njen okus skrbijo ovseni poparek, izvleček osata, naravni med ter vanilija. Čeprav je med Rusi izredno pogosto uporabljena kot samostojna pijača, ji sicer v mnogih delih sveta dodajajo druge pijače ter na ta način ustvarijo koktejle.

Izvorna država za pripravo te visoke cenjene vrste vodke je Rusija, od leta 2023 pa jo podjetje Noblewood Group proizvaja v Črni Gori. Izvorni začetki proizvodnje te visoko plamentie vrste vodka beluga segajo v leto 2002, ko so jo prvič destilirali v destilarni Mariinsk v Sibiriji. Omenjena destilarna je sicer del sibirske zgodovine že od 18. stoletja.

Vodka beluga je sicer na voljo v več različicah in sicer: Beluga Noble, Beluga Goldline, Beluga Allure, Beluga Transatlantic, Beluga Celebration in Beluha Epicure. Prav vsem različicam je skupnen vrhunski okus ter uvrstitev v super premium razred vodk.

koktajl
Vodka je pogosta iizbira v koktajlih.

Znak vodka beluga

Vodka beluga je predvsem znana po logotipu, ki zajema istoimenovano ribo ter predstavlja luksuzno zgodovino Rusije ter čistost in naravnost same pijače. Iz ribe pridobivajo tudi kaviar, zaradi česar so se pojavile tudi razlage imena povezane s povezanostjo vodke in hrane, nekateri pa simboliko prepoznavajo tudi v dejstvu, da je kaviar drago živilo, ki je namenjeno le luksuznim izbrancem.

Zakaj je vodka beluga dražja od ostalih?

Vodka beluga je vodka, ki sodi v najvišji kakovostni razred med vodkami. Za nastanek te vrste vodke se uporablja posebno, lokalno pridelano, žito iz Sibirije. Uporaba žita je sicer danes izredno redka, saj zahteva visoke stroške pridelave, prav tako pa je v proces vključenega bistveno več ročnega dela kot pri ostalih vrstah vodke. Dodana vrednost tega produkta je tudi v tem, da proces ne vključuje dodajanja glicerina, ki je sicer že pogost dodatek drugih vrst vodke po svetu.

Za proizvodnjo beluge se uporablja vodne vire globoko pod površino zemlje, kar vodki doda vrednost, pa tudi poseben okus in gladko teksturo.

Sam proces proizvodnje zajema kar tri filtracijske procese, kar je zagotovo posebnost, ki opredeljuje prav vodko beluga.

Za razliko od drugih vrst vodke, pri katerih se vodko polni takoj po procesu destilacije, gre vodka beluga še v proces staranja. Ta je med različicami vodke beluga različen – Beluga Noble se stara 30 dni, Transatlantic 45, Allure 60 dni, linija Gold, ki je sicer med vsemi tudi njadražja, pa je v procesu staranja kar 90 dni.

Recept za koktajl

Omenili smo, da se vodka uspešno povezuje z različnimi drugimi pijačami, prav tako pa tudi s hrano. Vse toplejši dnevi ter sončno razkošje zahtevajo razmislek o sprostitvi, ki vključuje tudi koktajle.

Eden od preprostih receptov, ki vključuje vodko belugo pripravite povsem enostavno. V kozarec nalijte 50 ml vodke beluga, ki ji dodajte 20 ml naravnega bezgovega sirupa. Dodajte 20 ml limoninega soka, led ter dopolnite z vodo. Mešanico premešajte ter kozarec po želji okrasite z rožmarinom.

pijača
Povsem enostavno pripravite koktajl.

Zaključek

Če iščete popolno darilo za prvovrstne ljubitelje alkoholnih pijač, pa ne veste, kaj kupiti, so vodke Beluga prava izbira. Prvovrsten okus ter visoke vsebnosti alkohola bodo zagotovile posebno doživetje – obdarovanca pa le spodbudite, da delček darila deli tudi z vami.