Ustanovitev d.o.o – pomemben korak v podjetništvo

D.o.o. ali družba z omejeno odgovornostjo je pri nas in po vsem svetu, najbolj razširjena in najpogostejša oblika gospodarske družbe. Preden se spustimo v svet podjetnika, je dobro vedeti kako ustanovitev d.o.o. sploh poteka in kaj je potrebno predhodno vedeti. Sam postopek ustanovitve ima nekaj pomembnih korakov katere si bomo v nadaljevanju pogledali.

ustanovitev d.o.o.

Pred celotnim postopkom se je seveda dobro seznaniti z vsemi zakoni in predpisi katerim bomo morali slediti, saj bomo drugače hitro spet na začetku. Ko pride čas za ustanovitev d.o.o., moramo vedeti ali bomo imeli enostavni ali zahtevni d.o.o. Enostavnega lahko ustanovimo na spletu preko VEM točke. Celoten postopek je brezplačen in preprost ter namenjen res preprostim podjetjem. Pri zahtevnem d.o.o. pa je ponavadi več družbenikov s bolj kompleksnimi razmerji in so zato potrebne usluge notarja. Za ustanovitev d.o.o. boste seveda potrebovali nek osnovni kapital, ki mora znašati vsaj 7.500 €. Prav tako boste morali pri postopku registracije obvezno izbrati ime podjetja, ki pa mora biti v latinskem ali slovenskem jeziku, brez črk katerih ne najdemo v slovenski abecedi. Navesti boste morali tudi naslov podjetja kamor boste prejemali pošto. Ta naslov je lahko tudi vaš dom, zato kar brez skrbi. Prav tako je za ustanovitev d.o.o. potrebno navesti dejavnost, ki jo bo podjetje izvajalo, ter določiti direktorja, kateri pa ste lahko vi osebno. Potrebovali boste še veljaven osebni dokument in prej omenjen kapital in to je v osnovi to. Tukaj je vse zelo okvirno opisano zato si le oglejte podrobnosti sami.

Ustanovitev d.o.o. je postopek katerega se je dobro lotiti šele po dobrem premisleku in, ko smo prepričani, da imamo vse potrebno znanje in papirje. Če v nekaj niste prepričani, si le vzemite čas za bolj podroben vpogled v vaše vprašanje. Zadnja stvar, ki jo potrebujete je slab vstop v svet podjetništva zaradi ene majhne malenkosti.