Zakaj izbrati toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Toplotne črpalke ponujajo energetsko učinkovito alternativo pečem in klimatskim napravam za vsa podnebja. Tako kot vaš hladilnik tudi toplotne črpalke uporabljajo elektriko za prenos toplote iz hladnega prostora v topel prostor, zaradi česar je hladen prostor hladnejši in topel prostor toplejši. V ogrevalni sezoni toplotne črpalke prenašajo toploto iz hladnega prostora v vašo toplo hišo. V sezoni hlajenja toplotne črpalke prenašajo toploto iz vaše hiše na prosto. Ker prenašajo toploto in ne proizvajajo toplote, lahko te črpalke učinkovito zagotovijo prijetne temperature za vaš dom.

Kanalske toplotne črpalke z zračnim virom so precej uporabljane pri nas. Obstajajo tri glavne vrste toplotnih črpalk, to pa so zrak – zrak, voda – zrak in voda – zemlja. Vse pa zbirajo toploto iz zraka, vode ali zemlje zunaj vašega doma in jo koncentrirajo za uporabo v notranjosti. Najpogostejša vrsta toplotne črpalke je toplotna črpalka voda – zrak, ki prenaša toploto med vašo hišo in zunanjim zrakom. Današnja toplotna črpalka lahko zmanjša vašo porabo električne energije za ogrevanje za približno 50 % v primerjavi z ogrevanjem, kot so peči in grelniki.

Visoko učinkovite toplotne črpalke tudi bolje razvlažujejo prostor, kot standardne centralne klimatske naprave, kar ima za posledico manjšo porabo energije in več udobja hlajenja v poletnih mesecih. Te črpalke se že vrsto let uporabljajo v skoraj vseh delih države, vendar jih težko uporabijo na območjih, kjer so daljša obdobja temperature pod lediščem. Vendar pa je v zadnjih letih tehnologija toplotne črpalke zrak tako napredovala, da zdaj ponuja legitimno alternativo ogrevanju prostorov tudi v hladnejših regijah.

Toplotne črpalke omogočajo tudi uporabo s sistemi sevalnega talnega ogrevanja. Geotermalno ogrevanje v načinu zemlja – voda ali voda – voda dosega višje izkoristke s prenosom toplote med vašo hišo in zemljo ali bližnjim vodnim virom. Čeprav je njihova namestitev dražja, imajo te črpalke nizke obratovalne stroške, ker izkoriščajo razmeroma konstantne temperature tal ali vode. Če ne veste, katera bi bila za vas najboljša, vprašajte mojstra na zgornji povezavi.