Sončne elektrarne

Elektrika je postala del vsakdanjega življenje, z njo deluje že skoraj vsako gospodinjstvo, uporabljamo jo za luči, računalnik, pralni stroji, pomivalni stroji, indukcija, hladilnik in tako dalje. Doma si lahko postavimo svoje mikro sončne elektrarne, če jih imamo dovolj lahko postanemo energetsko neodvisni, to pomeni da nam ni potrebno plačevati elektriko saj jo pridelamo sami. Seveda pa elektrika ni zastonj, poznamo pet glavnih virov elektrike in sicer s sončno energijo, jederno energijo, s termo energijo, vodno energijo in s veterno energijo.

Sončne elektrarne so okolju prijazne saj ne uporabljamo neobnovljive vire energije, kot jih uporablja termo elektrarna. Poleg uporabe obnovljivega vira energije imajo sončne elektrarne še veliko ostali prednosti. Največja prednost je to da moramo le uložiti nekaj tisočakov, za tem pa zastonj uporabljamo elektriko naslednjih nekaj desetletij, tako boste v prihodnosti privarčevali ogromno denarja ki bi ga sicer porabili za elektriko. Mogoče se sprašujete koliko je potrebno vzdrževati sončno elektrarno, sončne elektrarne ne zahtevajo veliko vzdrževanja, na približno tri leta jih moramo očistiti in na vsake dve leti pregledati, če pa opazimo da ne delujejo pravilno pa je dobro da kar se da hitro pokličemo strokovnjake ki nam bodo napako odpravili in tako ne bomo izgubljali pridobljene energije.

sončne elektrarne

Za postavitev mikro sončne elektrarne pa moramo izpolnjevati nekaj pogojov ki pa pravzaprav niso zelo zahtevni, prvi pogoj je da smo lastnik hiše oziroma objekta s streho, drugi je da je streha obrnjena na jugovzhod ali jug, zadnji pogoj pa je da nam konstrukcija strehe omogoča montažo.

Mikro sončne elektrarne so odlične za vsako gospodijstvo, res je da je na začetku potrebno vložiti veliko denarja, ampak za tem imamo vso elektriko brezplačno če pa naša mikro elektrarna ne more pridelati dovolj elekrike pa lahko uporabimo elektriko iz daljnovoda ki pa jo moramo plačati kot vso ostalo elektriko.