Sončna elektrarna je vir zelene energije

Zelena energija postaja ključen element v boju s podnebnimi spremembami. Cenovno ugodno zagotavljanje električne energije je med drugim močno odvisno od deleža tako imenovanih zelenih virov, med katerimi v zadnjem času zagotovo izstopa sončna energija. Kaj je sončna elektrarna preverite na https://sol-navitas.si/, kjer si lahko ogledate njihovo ponudbo ter najdete rešitev tudi za vaš dom.

Zakaj je sončna elektrarna nujna investicija?

Če je nekoč veljalo, da je električna energija poceni in se vlaganja v sončno energijo majhnim gospodinjstvom ne izplačajo, danes ni tako. Vse bolj se namreč pogovarjamo o tako imenovani energetski krizi, ki je vezana na različna področja zagotavljanja električne energije, vključno z vse dražjimi dobavami fosilnih goriv, vse dražjim odkupom manjka energije v tujini, pa tudi z vojno v Ukrajini (in vojnami v drugih delih sveta).

Kako izbrati sončno elektrarno zase?

Sončne elektrarne zagotavljajo tako imenovano zeleno energijo. Gre torej za energijo, ki ima svoj vir v naravi, v obnovljivem viru. To je zlasti pomembno, ker gre za vir energije, ki ga v (bližnji) prihodnosti ne bo zmanjkalo, njegova uporaba pa tako ni omejena. To je ena od glavnih prednosti zelene energije, sploh v primerjavi s fosilnimi gorivi, ki sodijo v skupino neobnovljivih virov energije. Čeprav so tudi to viri, ki zaenkrat še vedno zagotavljajo energijo za številne uporabnike, pa je njihova količina omejena.

Če ste že sprejeli sklep o namestitvi sončne elektrarne ste torej en korak bližje trajnosti, pa tudi večji finančni neodvisnosti pri zagotavljanju električne energije. Če sami niste strokovnjaki za elektrarne, je smiselno, da se za pomoč obrnete na strokovno ekipo, ki vas bo opremila z informacijami. Pri odločitvi kaj namestiti na svoj objekt oziroma nepremičnino, je ključno upoštevati samo lokacijo. Ta namreč vpliva na izpostavljenost elektrarne soncu, pomembni so drugi objekti v bližini, ki lahko vplivajo na zasenčenost (in s tem manjšo učinkovitost) elektrarne, število sončnih dni na leto (ali se namestitev sploh izplača?) ter podobno.