polaganje parketa v novem stanovanjskem objektu

Polaganje parketa je podobno kot polaganje vinilnih plošč ali katerih drugih talnih oblog v novem stanovanju ali pri prenavljanju starih stanovanj. Parket se od vinilnih plošč razlikuje predvsem po osnovi. Saj vinilne plošče so izdelane iz plastike oziroma PVC materialov in imitirajo ali les ali kamen… Parket pa je izdelan iz več lesenih plošč ter funirjev in se razlikuje predvsem po barvah lesa ter unikatnemu zaključnemu izdelku. Velika razlika med polaganje parketa ter vinila pa je to da rabimo parket nakoncu še zaščititi z lakom ali zaščitnim oljem kar pa morajo storiti strokovnjaki za polaganje parketa saj sami nimamo zagotovljene opreme in s tem dejanjem parket dodatno zaščitimo.

Pri polaganju parketa poznamo dva načina. Prvi je lepljanje, drugi pa parket na klik. V primeru da talno oblogo polagamo v novo stanovanje se to dejanje dela direktno na betonska tla.V primeru da pa prenavljamo stanovanje in želimo stari parket preložiti z novim pa izberemo parket na klik.Tu moramo biti še posebaj pozorni na vse tujke na stalni talni oblogi ter če polagamo novi parket na keramiko oziroma ploščice potrebujemo prvo hidroizolacijsko plast.

Ko se odločimo da bomo v svojem stanovanju položili parket se rabimo odločiti še kateri les bomo izbrali za dizajn ter kolikšna bo skupna debelina parketa. Tu lahko izbiramo med različnimi dimenzijami, vrstami lesa ter barvi saj to pomembno vpliva na končni izdelek. Paziti pa moramo tudi na izbiri zaključnega sloja kajti tu imamo na voljo ali lak ali zaščitna olja ki pa dodata parketu njegov sijaj oziroma mat učinek zraven pa parket zaščititi.

Kaj pomembno vpljiva da ljudje izberejo parketno talno oblogo?

Ljudje se odločajo za parket ravno zaradi 2 razlogov. Prvi razlog je da je parket izdelan iz plasti naravnih materialov(les) le zadnji zaključni sloj je iz umetno pridelanega zaključnega laka ali zaščitnih olj. Drugi konkretni razlog pri izbiri parketnih tal pa je njegov izgled ter zelo enostavno čiščenje ter vzdrževanje.