Kako poganjalec koristi vašemu otroku in njegovemu razvoju

Poganjalec je super igrača, ki otroku razvija motoriko. Pri kateri starosti lahko otroci uporabljajo igrače za vožnjo, kot je poganjalec? Razvojno gledano lahko večina malčkov sedi na vozičku in se potika naokoli od 12 do 18 mesecev, skiro pa lahko vozijo otroci stari nekje med dvemi in tremi leti. Večina otrok se lahko nauči poganjati tricikel pri 2 do 3 letih in preide na dvokolesno kolo brez učnih koles nekje v zgodnji osnovni šoli. Takoj ko malčki ugotovijo, kako teči in hoditi, se odpravijo na dirke in ponorijo za vsako igračo, ki se guga, skače ali kotali. Te igrače pomagajo majhnim otrokom razviti mišice in motorične sposobnosti ter jim dajejo okus neodvisnosti brez staršev. Prav tako lahko spodbudijo vašega malčka k gibanju in igri brez zaslonov.

Vse to pomeni, da bi morali biti poganjalec, skiroji, tricikli, gugalni konjički in druge premikajoče se igrače zagotovo na vašem nakupovalnem seznamu. Otrokova prva igrača za vožnjo mora biti nekaj z nizkim težiščem, da se prepreči prevrnitev. Nekatere igrače imajo ročaje, s katerimi lahko starši upočasnijo prehitro kotaljenje ali potisnejo utrujenega malčka. Druge priljubljene možnosti so igrače, ki jih lahko otroci potiskajo in se vozijo na njih z močjo lastnih nog.

Poskrbite tudi za nakup zaščitne opreme za malčke. Ko zunaj vozite poganjalec, skiroje, tricikle in kolesa, vaš otrok potrebuje čelado in morda koristi ščitnike za kolena in komolce. Poganjalci pa so primerni tudi za stanovanja, kjer se otroci lahko naučijo prvih spretnosti poganjanja in vožnje ter koristnih igrač. Vozijo jih lahko še predme shodijo in so tako gibljivi ter hiti in se bodo premikati za vami kot blisk.

Igrače, ki se premikajo, navdušujejo malčke in predšolske otroke ter spodbujajo njihove velike motorične sposobnosti. Do 1. leta je večina otrok pripravljenih na kotaleče se igrače, kot je poganjalec, ki ga upravljajo z nogami. Do 18. meseca ali 2. leta lahko presedlajo na ravnotežno kolo brez pedal. Med 2. in 3. letom večina otrok obvlada tricikle, nato pa so mnogi pripravljeni presedlati na dvokolesnik do 5. leta, z ali brez koles za treniranje. Kaj ustreza vašemu otroku boste ocenili sami glede na njegove motorične sposobnosti in starost ter zanimanje za take igrače in gibanje.