Plinski žar za peko brez umazanije

Pri peki z žarom je umazanija neizogibna, kar pa ne pomeni, da je ne moremo vsaj malo omiliti. Za tako peko je idealen plinski žar, ki se za delovanje ne zanaša na oglje, ki za sabo pušča pepel in saje. Tako kot je že iz imena razvidno, plinski žar deluje na plin, kateri pa za sabo ne pušča umazanije. S strani hrane bo seveda še vedno nekaj packarije, vendar vam vsaj vir toplote ne bo mazal žara.

plinski žar

Plin za žar dobimo, tako da ga priklopimo na plinsko jeklenko ali pa kar neposredno na plinsko omrežje. Poleg čistoče, dobite zraven takega žara tudi hitrost. Plinski žar se v primerjavi z oglenim segreje dosti hitreje, tako da se lahko priprava hrane prav tako začne hitreje. Ločimo jih po načinu pečenja, ki je lahko preko neposrednega stika ali pa preko ogrevalne plošče. Pri neposrednem, je med hrano in ognjem le rešetka, tako da ima vročina prost dostop do nje. Pri ogrevalni plošči pa se mora očitno prvo segreti ta, preden se lahko lotimo peke hrane. Prednost plošče je, da se toplota bolje razporedi s čimer nam ni treba toliko skrbeti, da bi se kaj preveč zapeklo. Plinski žar naj bi imel eno glavno slabost in sicer primanjkljaj avtentičnega okusa, ki se ga dobi pri peki z ogljem. Toda tudi to se, da rešiti z uporabo manjše posode, kjer se kuri les, ki nato proizvaja dim za dodajanje okusa hrani. Zaradi tega, ker je plinski žar pogosto na koleščkih je tudi zelo prenosljiv in kot tak praktičen za uporabo.

Plinski žar nima veliko slabosti. Pa tudi tiste katere ima se lahko vsaj do neke mere omilijo, tako da skoraj niso zaznavne. Na voljo so v mnogih velikostih in oblikah, kar vam daje odlično število različnih možnosti, ko se odločate za nakup.