Na otok Pag na počitek ali aktivno preživljanje dopusta

Znani popotniški bloger Tomaž Gorec je zapisal, da ima na kamnitem delu otoka občutek, kot da je na luni, njegov članek si lahko preberete na  https://www.tomazgorec.si/otok-pag/. In res, Pag ima zelo členjeno pokrajino, tako da je zanimiv tako za tiste, ki imajo radi kamnite otoke, kot tiste, ki jim je ljubši gozd. Peti največji otok ob hrvaški obali, Pag, vsako leto s svojimi naravnimi lepotami in s svojo zanimivostjo privabi lepo število turistov. Tudi takšnih, ki svoje vtise delijo z drugimi v obliki svojih blogov. Od njega so večji samo Cres, Krk, Brač in Hvar.

Če si dopust zamišljate kot poletno vročino, poležavanje na plaži, kopanje v morju in uživanje v otoški kulinariki, je prava destinacija za vas otok Pag. Ravno tako je otok Pag idealen za vas, če raje dopustujete v nekoliko hladnejših mesecih, ko obujete pohodne čevlje in se povzpnete na kak hrib ali zgolj raziskujete svojo okolico.

Otok Pag je bil naseljen že v prazgodovini, kasneje pa so se nanj naselili Rimljani. Oboji so za seboj pustili številne arheološke artefakte, ki pričajo o tem, kako so ljudje na otoku nekdaj živeli. Rimljani naj bi na Pagu začeli s pridobivanjem soli, čeprav prvi zapisi o tej dejavnosti na otoku segajo v leto 999. V času naseljenosti otoka Pag so se zanj bile številne vojne. Bogata zgodovina je zaznamovala otok Pag in ga pomagala narediti takšnega, kakršen je danes. Danes je razdeljen na dve večji mesti in več manjših vasic in je edini hrvaški otok, ki je v lasti dveh županij – Liško-senjske na severu in Zadarske na jugu. Otok ima celo dve kraški jezeri, imenovani Velo Blato in Malo Blato, ki sta zanimivi za ogled.

Danes je Pag poznan po svojstveni kulinariki, zelo znana pa je tudi paška čipka, ki je kot del čipkarske tradicije na Hrvaškem vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine.

Med najlepšimi lokacijami, kar jih premore otok Pag, so Vlašići – kraj, ki je poln čudovitih hišk za turiste, kjer si lahko uredite nastanitev. Od teh hišk imate neposreden dostop do plaže – samo par korakov, pa se lahko namočite v morju.

Če si želite na dopustu zgolj odpočiti, se čimmanj premikati in nekaj dni prelenariti, vam otok Pag ponuja čudovite kampe in plaže, kjer se lahko zleknete in v roke primete kakšno knjigo, ali pa zgolj – počivate. Čudovite plaže so v že omenjenih Vlašićih in v Povljani, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od mesta Pag. Otok Pag zagotavlja tudi številne aktivnosti za tiste, ki jim na dopustu ni do poležavanja, saj ima mnogo kvadratnih kilometrov gozdov in narave, v katero se z veseljem podajo pohodniki. Če radi obiskujete hribe, vam bo zanimiv približno 350 metrov visoki Sveti Vid, ki je najvišji vrh, kar ga premore otok Pag. Do najvišje točke na otoku pelje več poti – večina izkušenim pohodnikom ne bo predstavljala izziva, zlahka pa jih premaga tudi kdo, ki sicer ne hodi v hribe. Priporočljivo se je na Svetega Vida podati v zgodnjih jutranjih urah, ko sonce še ne pripeka preveč. Na vrhu hriba so ostanki cerkvice, ob lepem vremenu pa se vidi vse do Novalje in Zrć. Za pohodnike zanimiva je tudi Metajna s svojo sprehajalno potjo.

Na otoku Pag je mesto Pag, čudovita turistična destinacija, kamor lahko pridete po svoj košček miru. Če pa se želite na dopustu znoreti in se dodobra naužiti nočnega življenja, je za vas bolj primerna Novalja. Med večjimi naselji je tudi Lun, kjer se bohotijo več stoletij stare oljke.

Če boste letos svoj dopust namenili obisku otoka Pag, svoje odločitve zagotovo ne boste obžalovali. Čudovita pokrajina, odlična kulinarika, prijazni domačini, plaže, čisto morje in številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa vas bodo navdušili.