Nogavice za vsak modni stil in življenjski slog

Kos oblačila, ki se ga nosi skoraj vsak dan, ne posveča pa se mu dovolj pozornosti, so zagotovo nogavice. Različnih nogavic je res ogromno in pestro ponudbo lahko najdete tudi na spletni strani Štumfki – stumfki.com. Ne glede na to, za katero obutev ali priložnost potrebujete par nogavic, imate na voljo veliko možnosti. Pri nogavicah je bistvenega pomena udobje, saj vam mora biti z izbranimi nogavicami v čevljih predvsem udobno. Zato je priporočljivo, da se najprej osredotočite na udobje in kakovost nogavic, šele nato pa na njihov izgled.

nogavice

Ne pozabite nogavic!

V osnovi obstajata dve vrsti čevljev: taki, ki potrebujejo nogavice in taki, kjer nošnja nogavic ni potrebna. Če par nogavic ni potreben, se čevlje nosi na boso nogo. V nasprotnem primeru, pa lahko pravilna izbira para nogavic močno vpliva na udobje med hojo in posledično na splošno dobro počutje čez dan.

Različnih nogavic je malo morje in ne razlikujejo se samo po barvah in vzorcih, ampak tudi glede na material izdelave in obliko. Vsak ima glede nogavic svoje preference, saj nekateri prisegajo na bombažne nogavice, medtem ko se drugi počutijo dobro samo v nizkih nogavicah. Pri izbiri zato ne delajte kompromisov, ampak nosite samo take pare nogavic, v katerih se dobro počutite.

Različne vrste nogavic

Ko se iščejo primerne nogavice, se najprej določi katera višina je za osebo najbolj sprejemljiva. Pri supergah je izbira bolj fleksibilna in zraven lahko obujete katerokoli vrsto nogavic, ki je odvisna od vaših preferenc. Z razliko od njih, pa je morda za škornje bolj primerna višja različica nogavic, za fino obutev pa nižji pari nogavic.

Ko se govori o nogavicah, se na grobo loči več višin:

  • Nizke,
  • Klasične in
  • Dokolenke.

Nizki pari nogavic so zadnja leta izjemno priljubljeni, saj se jih pri večini obutve ne opazi. Lahko gre za preproste črne ali bele pare nogavic, lahko pa se odločite za barvne pare. Nizke nogavice so izjemno priljubljene tudi za športe, saj imajo za maksimalno udobje dodatno oblazinjenje pri stopalih.

Klasična višina nogavic je odlična rešitev za hladnejše mesece. Tako ni skrbi, da bi vas zeblo, obenem pa take nogavice pridejo v številnih različicah in z njimi lahko pokažete svojo zabavno plat. Veliko nogavic klasične višine je namreč izdelana z mislijo, da popestrijo vaš celoten videz.

Dokolenke segajo vse do kolen in so zato najbolj primerne za tiste, ki jih pogosto zebe ali pa imajo malenkost krajši rob hlač. Tu seveda ne gre samo za najlonske dokolenke, kot si morda nekateri predstavljajo, ampak tudi za nogavice iz drugih materialov.

Priljubljeni materiali za izdelavo nogavic

Nogavice so lahko izdelane iz različnih materialov. Nekaterim stopalom bo namreč bolj odgovarjal bombaž, drugim pa nogavica iz najlona. Največ nogavic je izdelanih iz mešanice bombaža, poliestra in elastana. Take nogavice so udobne in dovolj raztegljive, da so primerne za različne velikosti.

Najdete lahko tudi pare nogavic, ki so izdelani popolnoma iz umetnih materialov. Take vrste nogavic imajo po navadi poseben namen, saj gre za športne, kompresijske ali pa nogavice brez elastike.

Potem pa je za izdelavo nogavic priljubljen tudi poliamid oz. najlon, iz katerega se izdelujejo najlonke. Najlonske nogavičke so še posebej priljubljene za ženske, ko nosijo bolj fino obutev in želijo z najlonskimi nogavicami svoj videz še dodatno nadgraditi.

Ženske nogavice

Izbira ženskih nogavic je na spletni strani Štumfki (in na splošno) največja. Ženske lahko namreč nosijo bolj raznolike vzorce, materiale in oblike nogavic, kot moški. Če ne želijo izstopati se odločijo za klasične barve, kot sta bela ali črna. Lahko pa z nogavicami dodatno poudarijo svojo obutev.

Precej popularne so najlonske nogavičke. Te so nižja verzija najlonskih dokolenk. Obuje se jih torej lahko v obutev, ki zahteva tanjšo vrsto nogavic. Ne la to, modernih najlonskih nogavic ne boste našli samo v kožni barvi, ampak se lahko s tako vrsto nogavic precej pozabavate. Zanimivi živalski vzorci, pike in ostale podrobnosti na transparentni najlonski podlagi, so primerne celo za visoke pete.

Moške nogavice

Pri moških nogavicah je izbira nekoliko manjša, kot pri ženskah. Največ izbire je v višini nogavic, torej lahko gre za nizko, klasično ali višino do kolen. Malo manj izbire pa je glede vzorcev in barv. V večini gre namreč za bele, sive, črne in modre odtenke s preprostimi vzorci pik in črt. Seveda lahko z malo truda najdete tudi bolj zabavne moške pare nogavic, ki bodo zagotovo popestrile vaš outfit.

Otroške nogavičke

Pozabiti pa se ne sme na nogavičke za otroke. Nogavičke so že del novorojenčkove garderobe in lahko nadomestijo obuvala. Tako za deklice, kot za dečke vseh starosti, lahko najdete različne vrste nogavic. Motivi živali, športa in rožic ne bodo za otroke nikoli dolgočasni.

Če imate možnost, se odločite za nakup otroških nogavic, ki se med seboj dovolj razlikujejo, da boste po pranju perila brez težav našli pare, ki spadajo skupaj.  

Nogavice brez elastike

Tako moški kot ženski pari nogavic pridejo lahko brez elastike. Gre za vrsto nogavic, ki so namenjene pospeševanju prekrvavitve. Nekaterim osebam lahko namreč škodijo nogavice, ki imajo ob vrhnjem robu elastiko. Ta lahko namreč prepreči prekrvavitev ali pa se zaradi elastike začne nabiranje krvi v gležnjih in nogah. Največkrat je povod za te težave diabetes, nekatere pa elastika preprosto moti.

Pari nogavic brez elastike pa vam ne bodo kar padli dol. Izdelani so namreč tako, da je blago enakomerno razdeljeno okoli celotnega stopala in noge, da nogavico drži na mestu. Kljub temu vam ni treba skrbeti, da bi bili nogavici ohlapni in bi se zaradi tega pojavljale bolečine med hojo. Vsaka nogavica se bo namreč tesno prilegala koži.

Kompresijske nogavice

Z razliko od nogavic brez elastike, pa so kompresijske nogavice še dodatno ojačane z elastiko. Največkrat gre za kompresijske dokolenke, ki stisnejo stopalo in spodnji del nog. Uporabljajo se za hitrejšo in učinkovitejšo regeneracijo utrujenih nog. Prav tako pa so v pomoč pri odpravljanju krčnih žil in uporablja se jih po poškodbah ali operacijah.

Kompresijske dokolenke se sicer lahko uporablja vsak dan, vendar z njimi ni priporočljivo spati. Še posebej prav pridejo športnikom in nosečnicam, uporabljajo jih pa tudi tisti, ki potujejo ali pa čez dan prekomerno sedijo ali stojijo.

Nogavice so lahko odlično darilo

Nogavic ni nikoli preveč. V večini jih ljudje nosijo vsak dan in zaradi redne uporabe se jih hitro ponosi. To pomeni, da je potrebno pogosto kupovati nove pare nogavic, ki bodo nadomestili uničene pare. Če torej nimate ideje, kaj nekomu podariti za rojstni dan ali praznike, je nov par nogavic idealna rešitev. Gre namreč za stvar, ki bo osebi zagotovo prišla prav in jo bo uporabljala.  

Če iščete darilo za praznike, kot sta božič ali novo leto, ne morete zgrešiti z debelejšimi volnenimi nogavicami. Taki pari nogavic imajo načeloma zimski dizajn in lahko nadomestijo copate. Vsak, ki prejme debele nogavice, se od njih ne loči več, še posebej ne na mrzle dni, ko se nikakor ne morejo ogreti.

Personalizacija nogavic

Odlična ideja za darilo je tudi personalizacija nogavic. Na spletni strani Štumfki si lahko ogledate vse predloge nogavic, ki jih lahko personalizirate. Na izbrano predlogo se nato natisne motiv, ki si ga zaželite. V veliki večini gre pri nogavicah po naročilu za slike hišnih ljubljenčkov, pa tudi partnerja, otrok, avtomobila ali česarkoli drugega.

Ne samo, da podarite uporabno darilo, par nogavic z osebnim motivom je tudi zabavno darilo, ki bo prejemnika vedno nasmejalo. Pri nogavicah po naročilu ni všite pete, zato se lažje odločite za velikost. S to izbiro lahko pričakujete kvaliteten par nogavic, ki bo prejemniku darila služil še dolgo časa.