namakalne cevi

Namakalne cevi za vrt so izdelane tako, da imajo vgrajene kapalke, ki enakomerno kapljajo vodo iz cevi. Vrtne namakalne cevi so zato najboljši način in najbolj ekonomičen za zalivanje vrta ter nasadov. Ta zalivalni sistem lahko tudi avtomatizirate, ga nastavite, da se periodično in po potrebi sam zaliva, kar je super, ko vas ni doma in ste na dopustu v vročih poletnih dneh. Te cevi so lahko v zemlji ali nad zemljo in če so v zemlji, je to najbolje, ker se voda v njih ne bo segrela in ne bo poškodovala listov rastlin.

Vrtne namakalne cevi z lahkoto položite sami, saj je to res preprosto opravilo. Upoštevati je treba le, da so med seboj v razdalji 33 cm oziroma tam, kjer jih potrebujete. Vmes med njimi so povezovalni deli in na začetku so priklopljene na vodovod ter tudi na elektriko, da lahko krmilite avtomatiko, ki sama uravnava zalivanje.

Super je to, da lahko aplikacijo povežete z napovedmi padavin in bo sama naprava uravnavala, kdaj zaliva in kdaj ne. Namakalne cevi s kapalkami pa bodo delovale počasi in zanesljivo. Sicer je treba občasno preveriti, če se niso zamašile. Če ima cev dvojne kapalke, potem to ne bo problem, ker bodo delovale tiste, ki so rezervne.

Namakalne cevi lahko zalivajo vrtnine, trajnice, zelišča, sadje in grmovnice ter tudi živo mejo. Če jih boste postavili ob živo mejo, morajo biti na obeh straneh, da bo rastla enakomerno, drugače bi poganjala samo v smer zalivanja.

Kapljično zalivanje je najbolj naravno in prijazno za rastline, saj deluje podobno, kot dež in voda ni preveč segreta ali preveč mrzla. Za rastline je najbolje, da se zalivajo korenine in ne listi, še posebej, če je vroče, se lahko požgejo. Dobra stran zalivalnega sistema je tudi, da ga lahko nadgradite ali odstranite del, ki ga ne potrebujete. Če ni v zemlji, pa ga pred zimo pospravite na varno, da cevi ne popokajo od mraza.