Moto gume: Odlična kakovost po najugodnejši ceni

Topli pomladni dnevi že kar kličejo po začetku motoristične sezone. Da bodo to sezono vožnje z motorjem čim bolj varne in udobne, pa je treba poskrbeti tudi za ustrezne moto gume. Ker se obdobje, ko je čas za menjavo motorističnih in avtomobilskih pnevmatik že strmo približuje, je sedaj pravi čas, da poskrbite za nakup gum. Na spletni strani Poceni gume najdete kakovostne moto gume po najbolj ugodni ceni.

Ampak še preden se naglo zaženete v nakup, si poglejmo, kakšne sploh so kakovostne moto gume in na kaj je treba biti pozoren pred nakupom novih motorističnih pnevmatik.

moto gume

Kaj odlikuje kakovostne moto gume?

Kot prvo je treba izpostaviti, da so gume najpomembnejši element vsakega motorja. Brez kakovostnih gum namreč motor ni uporaben oziroma vožnja ni varna, saj slabe gume nimajo dobrega stika s cestiščem. To pa lahko posledično vodi tudi v nepotrebne nesreče, v katerih so v zadnjem času pogosto udeleženi ravno motoristi. Da do tega ne bi prišlo, je zato izrednega pomena, da se moto gume redno pregledujejo. Poleg tega pa je pomembno tudi, da se jih, ko se opazi, da so obrabljene, pravočasno zamenja. Pri menjavi motorističnih pnevmatik je potrebno, da izberemo takšne, ki so kakovostne in imajo določene lastnosti. Kaj pa torej odlikuje kakovostne moto gume?

Prva lastnost, ki odlikuje kakovostne gume, tako motoristične kot tudi avtomobilske, je zagotovo ta, da omogočajo natančno vodljivost motorja. Poleg tega pa morajo biti izdelane še iz kakovostnih materialov, da se počasi obrabljajo in lahko dolgo služijo. Pomembno je tudi, da imajo dober oprijem. To pomeni, da so oblikovane z natančno določenimi režami in v ustrezni obliki, da se lahko čim bolje prilagodijo cestišču. Na tak način se lahko z motorjem brez težav peljete tudi po mokrih cestah in ovinkih. Glede na to, kakšne oprijem ima guma, ločimo različne vrste moto gum.

Različne vrste moto gum

Najbolj poznane so zagotovo standardne moto gume, ki so primerne za vsakodnevno vožnjo. Te gume imajo simetričen profil oziroma profil tekalne plasti. To pomeni, da je njihov oprijem sicer zadovoljiv, a ni primeren za mokre ceste in hladnejše dni. Priporočajo se predvsem za suho cestišče in vožnjo v ugodnih razmerah, na primer pomladi ali poleti.

Tukaj so potem še performance moto gume, ki so za razliko od standardnih primerne tudi za hladnejše dni in mokre oziroma poledenele ceste. Imajo nesimetričen profil, ki vsebuje globoke utore tako na prednji kot tudi na zadnji strani. Ta profil jim omogoča odličen oprijem, zato lepo drsijo tudi na mokrem cestišču. Poleg tega pa preprečujejo tudi zdrs, tako da so varne tudi v nekoliko oteženih razmerah. Kljub temu pa je treba biti pri vožnji z motorjem na mokrem cestišču izredno previden.

Tretje v vrsti moto gum pa so še terenske moto gume. Te so, kot že njihovo ime pove, primerne za različne terene. Z njimi se lahko z motorjem brez težav zapeljete tudi po blatnem, mokrem ali peščenem terenu. Zasnovane so namreč tako, da se kljub blatu, pesku ali dežju odlično oprimejo cestišča. Zaradi tega so primerne predvsem za prave motoriste ali celo avanturiste.

Na kaj je treba bit pozoren pri nakupu moto gum?

Preden se odločite za nakup moto gum, je zato dobro razmisliti, kakšne gume sploh potrebujete. Ste bolj terenski, za počasno pomladno in poletno vožnjo ali za vožnjo v vseh razmerah? Poleg tega, kakšno vrsto moto gum izbrati, pa je potrebno vedeti tudi, da se moto gume ločijo tudi po velikosti in hitrostnem razredu. Pred nakupom je zato vsekakor dobro razmisliti tudi o tem.

Na voljo so različne velikosti moto gum, vse od 13 pa do 18 palcev. Katere izbrati je seveda v prvi vrsti odvisno od tega kakšen motor imate. Gume z več palci so primerne za težje in večje motorje, na primer motorje, ki peljejo višje hitrosti in dirkalne motorje. Manjše gume z manj palci pa so primerne za manjše in lažje motorje za vsakodnevno vožnjo ter skuterje. Pri tem pa velja še, da večje gume omogočajo boljši oprijem ampak so težje vodljive in tudi veliko dražje. Manjše moto gume pa po drugi strani nekoliko nazadujejo pri oprijemu, so pa lažje vodljive in cenejše.

Podobno je tudi pri hitrostnem razredu. Manjše gume so bolj primerne za nižje hitrosti, večje gume pa imajo višji hitrostni razred, saj so primerne tudi za bolj močne motorje. Te gume so odlične za hitrosti vse do 280 kilometrov na uro, med tem, ko so tiste manjše in tanjše moto gume primerne za hitrosti do 210 ali pa 240 kilometrov na uro. Razmislite torej, ali potrebujete gume za bolj hitro ali bolj običajno vožnjo. Hitrostni razred se sicer razlikuje od gume do gume, običajno pa je označen s črko H pod lastnostmi moto gum.

Kakšna je cena moto gum?

Poleg vseh zgoraj naštetih lastnosti moto gum, pa vas pred nakupom zagotovo zanima tudi, kakšna je cena motorističnih pnevmatik. Tukaj velja izpostaviti, da se tudi cena razlikuje glede na lastnosti moto gum. Večje in z višjim hitrostnim razredom so torej dražje, njihova cena se giblje nekje od 150 pa do 250 evrov. Manjše moto gume s tanjšim oprijemom ali nižjim hitrostnim razredom pa lahko na primer dobite že za okrog 50 pa vse do 150 evrov. Da boste izbrali takšne, ki so najbolj primerne za vas in po najbolj ugodni ceni, se obrnite na strokovnjake pri Poceni gume, ki vam bodo znali pred nakupom najbolj ustrezno svetovati.