Najpogostejša vprašanja o korekciji vek

Dobrodošli v svet lepote in samozavesti, kjer so meje dojemanja postavljene le z vašo domišljijo. V tem članku bomo raziskali področje blefaroplastike – kirurškega posega, ki je vse bolj priljubljen med tistimi, ki iščejo načine za izboljšanje svojega videza in samozavesti. Blefaroplastika, znana tudi kot korekcija vek, je postopek, ki omogoča preoblikovanje in pomlajevanje območja okoli oči.

Vendar pa, kot pri vsakem kirurškem posegu, obstajajo tudi tu številna vprašanja, na katera posamezniki iščejo odgovore, preden se odločijo za ta pomemben korak na poti do svoje samozavesti. Kako dolg je postopek? Kakšni so možni zapleti? Kako dolgo traja okrevanje? Kako se spremeni videz po operaciji?

Vabljeni, da se nam pridružite na tej poti razumevanja blefaroplastike in odkrijete, kako profesionalno opravljena korekcija vek lahko spremeni vaš pogled na svet ter sebe.

Razumevanje blefaroplastike – vse, kar morate vedeti

Staranje se najhitreje opazi na območju oči, kjer se pojavijo odvečna koža, oslabljene mišice in nakopičena maščoba. Te spremembe lahko povzročijo težave pri nanosu ličil in pri vidu, obrazu pa dodajajo utrujen in žalosten izgled. Na srečo pa za te nevšečnosti obstaja rešitev! To je blefaroplastika ali korekcija vek, kirurški poseg, pri katerem se odstrani odvečno kožo, maščobo in mišično tkivo z zgornjih ali spodnjih vek, kar lahko pomaga izboljšati vidno polje ali estetski videz oči. Po posegu so oči bolj odprte, obraz pa deluje sveže in mladostno.

Korekcija vek se običajno priporoča posameznikom, ki imajo težave zaradi odvečne kože na vekah, kar lahko omejuje njihovo vidno polje, ali tistim, ki želijo izboljšati estetski videz vek zaradi povešene kože ali »vrečk« pod očmi.

Postopek se običajno začne z uvodnim posvetom pri kirurgu, kjer se ocenita potreba po posegu in pričakovanja pacienta. Sam kirurški poseg običajno poteka pod lokalno ali splošno anestezijo. Kirurg naredi majhen rez v naravni pregib veke ali na spodnji veki tik pod trepalnicami. Nato nežno odstrani odvečno kožo, maščobo in mišično tkivo.

Rezultati postopka so običajno dolgotrajni in očem dajo svež, odprt in mladosten videz.

Najpogostejša vprašanja

Je ta poseg primeren zame?

Korekcija vek je priporočljiva za posameznike, ki imajo težave z odvečno kožo na zgornjih vekah. Ta postopek je še posebej ustrezen za tiste, ki jim presežek kože ovira vid, povzroča občutek težkih in utrujenih vek, negativno vpliva na samozavest zaradi starajočega videza oči ali povzroča težave pri nanosu ličil.

Se moram na poseg kako posebej pripraviti?
Da bi se izognili večjim krvavitvam med posegom, je pred blefaroplastiko potrebno ustrezno prilagoditi zdravila, prenehati z jemanjem aspirina ali drugih zdravil za redčenje krvi, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov. Prav tako je pomembno, da se preneha s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo. Poskrbeti je potrebno tudi za spremstvo, ki bo poskrbelo za prevoz domov ter pomoč pri dnevnih opravilih v prvih dneh po operaciji.

Kakšen je potek operacije?

Korekcija vek je neboleč poseg pod anestezijo, pri katerem se odstrani odvečna koža in po potrebi tudi maščobno tkivo z vek, da se zmanjšata oteklina ali zabuhlost. Rez in brazgotina sta skrita v gubo kože in sta pri odprtih očeh skoraj nevidna. Za boljši rezultat se včasih opravi tudi dvig obrvi. Tehniko posega izbere strokovnjak glede na posameznikovo stanje.

Kdaj bom lahko odšel/la domov?

Korekcija vek je poseg, po katerem se domov lahko odpravite po enournem počitku in hlajenju operiranega področja.

Kakšno je okrevanje?

Po blefaroplastiki je okrevanje hitro in bolečine so običajno zanemarljive. Po posegu lahko opazite otekline in podplutbe, ki običajno izginejo v 5-7 dneh.

Za pospešitev okrevanja se priporoča hlajenje operiranega področja ter spanje na dvignjenem vzglavju. Šive se odstrani med 5. in 7. dnem po posegu, nato pa lahko začnete z uporabo ličil.

Brazgotine po posegu so običajno skrite v očesni gubi in so pri odprtih očeh neopazne. So izredno nežne in praktično nevidne.

Po posegu se priporoča izogibanje soncu vsaj 6 mesecev ter uporaba krem z visokim SPF (50) za zaščito pred sončnimi žarki.

Do kakšnih zapletov lahko pride?

Zapleti pri blefaroplastiki so redki. Podrobnosti o možnih zapletih boste razpravljali s strokovnjakom med prvimi posveti. Pomembno je, da ste seznanjeni z morebitnimi zapleti, ki so natančno opisani tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo.

Kot pri vsakem kirurškem posegu, pa je tudi korekcija vek poseg, pri katerem obstajajo določena tveganja, zato je pomembno, da ste z njimi seznanjeni. Rezultata po posegu ni mogoče spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato je pomembno, da odločitev o posegu skrbno pretehtate ob upoštevanju možnih tveganj in koristi operacije.

Kdaj bo viden končni rezultat operacije in kakšnega lahko pričakujem?

Rezultati blefaroplastike so opazni že v 7-10 dneh po operaciji, kar vam omogoča, da se vrnete na delo in opravljate svoje običajne obveznosti, ne da bi bilo očitno, da ste imeli korekcijo vek. Končne rezultate lahko pričakujete nekje v 4 do 6 tednih. V prvih 3 mesecih so brazgotine najbolj opazne, vendar jih lahko učinkovito prekrijete z ličili. Popolnoma zrele brazgotine se oblikujejo približno 1 leto po operaciji.

Korekcija vek bo vaš obraz osvežila z bolj odprtim in svežim pogledom. Težave z vidom, ki so bile posledica odvečne kože na vekah, bodo odpravljene. Poleg tega bo ličenje enostavnejše, saj vas kožne gube ne bodo več ovirale.


Korekcija vek je torej učinkovit poseg za izboljšanje videza vek. Z redkimi zapleti in hitrim okrevanjem lahko dosežete pomlajen in svež videz ter odpravite težave z vidom in okrepite vašo samozavest.