Kako preprečimo strije?

Strije so prava nadloga, se strinja večina žensk, pa tudi nekaj moških. Vendar je znano, da se moški ne obremenjujejo toliko z izgledom in videzom strij, kot se sekirajo ženske. Pravzaprav je prvi pomislek ženske s strijami »Le kako bom izgledala v kopalkah.« Vendar je to nepotrebni pomislek, saj so strije pogosta kožna sprememba. Strije ne povzročajo nobenih zdravstvenih težav, povzročajo le nezadovoljstvo človeka, ki jih ima. Strije nastanejo, kadar se del telesa veča, ob nosečnosti, pridobitvi kilogramov, hitra rast mladostnikov in tudi pri body buildingu, saj se koža hitro raztegne ob povečanju mišic. Preprečite strije z različnimi preparati, je oglaševalski moto.

strije

Pa vendar strije ne moremo v popolnosti odpraviti, ko enkrat nastanejo. Žal strokovnjaki še niso prišli do zdravil in tehnik, ki bi strije v popolnosti odpravili. Lahko pa si pomagamo z različnimi preparati, da njihov izgled omilimo in so posledično manj opazne. V poštev pridejo razne terapije, silikonski geli, kreme ter obloge. Najboljša rešitev pa je da se izogibamo hitrih sprememb na delih telesa. Pri nosečnosti tega žal ne moremo preprečiti, za to si takrat lahko že v rasti trebuha, pomagamo z različnimi kremami, da ohranjamo prožnost kože in tako zmanjšamo nastanek strij. Potrebno je intenzivno vlaženje z preparati, ki vsebujejo vitamin C ter piling s sadnimi kislinami, saj le ta omilijo nastanek strij.

Naj pa vas potolažim. Strije, ki nastanejo v času odraščanja (kadar mladostnik na hitro zraste), tekom let zbledijo in postanejo tako manj izrazite. Prav tako pa lahko s pomočjo preparatov njihov izgled omilimo do te mere, da jih na prvi pogled ne bo moč opaziti. Priznajmo, strije so nadležne, vendar če pogledamo širše in če pogledamo ljudi okoli sebe, ni ženske (se najdejo tudi moški), ki na sebi ne bi imela niti ene majhne strije. Tako da naj vam strije ne vzamejo samozavesti, vsi jih imamo.