Hemoroidi ali zlata žila

Hemoroidi ali zlata žila so v bistvu normalna anatomska struktura v našem telesu. Gre za žilne blazinice v naši zadnjici, ki v normalnem stanju pomagajo, da se blato lažje izloči. Torej je dejstvo da je zlata žila prisotna pri nas vseh, ampak vsem ne povzročajo težav. Do teh pride če se hemoroidi povečajo, kar pa ni redka težava. Zavedati se moramo, da ko jih zdravimo se jih ni mogoče čisto popolnoma znebiti. Zlata žila je težava za katero obstajajo različne metode zdravljenja, da jih lahko zmanjšamo in obenem preprečujemo da bi nastale morebitne dodatne težave.

Hemoroidi ali zlata žila se delijo na zunanje (pojavljajo se na kožnem delu) in pa notranje, ki pa se nahajajo v notranjosti analnega kanala. Kar se tiče zunanjih hemoroidov je pogosto, da se ne ve zakaj nastanejo. Najverjetneje je, da gre za preplet vpliva načina življenja, stresa, vrste hrane, dednosti in urejenosti prehranjevanja ter nerednega odvajanja blata.

zlata žila

Načeloma zunanji hemoroidi nastanejo zelo hitro, spremlja pa jih zelo boleča oteklina, ki je napeta in zelo čvrsta, lahko pa je kar velika, tudi do nekaj centimetrov v premeru. Oteklina je tudi na otip občutljiva in se je ne da potisniti nazaj v zadnjik, tako da nam onemogoča, da bi sedeli. Zunanja zlata žila oziroma hemoroidi so lahko napolnjeni tudi s krvjo. Obarvajo se vijoličasto, kar lahko preverimo doma z ogledalcem in takšni hemoroidi se občasno predrejo sami in iz njih se izlije kri. Količina je lahko velika, prisotni so lahko tudi krvni strdki.

Notranji hemoroidi pa nam težave povzročajo če so zelo povečani. Tako so lahko tudi povešeni navzdol proti zadnjični odprtini, lahko pa celo izpadejo ven skozi zadnjik. Take imenujemo prolabirani hemoroidi, ki jih lahko od začetka še s prstom potisnemo nazaj v črevo, če se pa izredno povečajo pa tudi to ni več možno. Na zgoraj omenjeni spletni strani pa preverite kako lahko poskrbimo za preventivo.