Fasaderstvo – kakšna je zgodovina?

Fasaderstvo je dejavnost, ki že dolga desetletja, celo stoletja, skrbi za pročelje naših zgradb. Gre torej za dejavnost z dolgo zgodovino, fasade pa še danes predstavljajo osnovno urejenega izgleda objekta. In kam sega fasaderstvo in njegova zgodovina?Preverite skupaj z nami in na http://mojfasader.si/fasade/.

Fasade in zgodovina

Sistem izdelave fasad (fasaderstvo) se je razvijal dolga stoletja, nekateri pravijo celo tisočletja. Sprva so fasade zajemala predvsem uporabo dostopnih, naravnih materialov, ko sta glina in blato. Na ta način so ljudje dosegli videz zapolnjenosti sten ter urejenosti bivalnega objekta, ki je hkrati nudil boljšo zaščito. Z napredkom in razvojem družbe pa so se začeli razvijati tudi novi materiali, ljudje so pridobivali nova tehnična znanja, kar danes vodi v izdelavo fasade, ki je hkrati energetsko učinkovita ter v popolnosti izpolnjuje estetske naloge.

In kako je sledil razvoj fasad?

Omenili smo že, da so sprva ljudje uporbaljali preproste materiale, ki so jih našli v naravi. V tem času so prevladovale enostavne oblike zgradb v obliki kvadrata, kar je močno olajšalo gradnjo in ni zahtevalo pretiranih naporov. Sčasoma so se začele uporabljene geometrijske oblike, ki so bile vse bolj kompleksne, gradbeniki in fasaderji pa so morali pridobivati vse več znanj, hkrati pa prilagajati in razvijati nove materiale, da so željam in potrebam uporabnikov lahko sledili. Sledil je razvoj obokov, ki so na koncu seveda privedli do izdelave mogočnih in še danes izredno zanimivih renesančnih kupol, ki si jih kot turisti še danes izredno radi ogledamo. Razvoj je torej sledil željam predvsem bogatejšega sloja po dokazovanju – mogočne zgradbe in njihova pročelja so postala dokaz prestiža in moči.

Sodobno fasaderstvo opredeljujejo izolativni materiali, ki poskrbijo za čim večjo energetsko učinkovitost zgradbe, ki predstavlja glavni izziv. V poletnem času si tako želimo sveže temperature, pozimi pa želimo toploto zadržati v zgradbi. Kakovostne fasade danes to že omogočajo, hkrati pa z raznolikim naborom barv poskrbijo, da se kakovostno umestijo v vaš bivalni prostor.