Dober liker

Liker naj bi bil po definiciji alkoholna pijača, ki se ga pridobi iz destiliranega žganja. Nato se mu doda arome z različnimi zelišči, oreščki, začimbami in sadjem. Dober liker je lahko iz različnih arom. Vsebuje veliko sladkorja in sicer vsaj 100 gramov na liter ter imeti mora vsaj 15 odstotkov alkohola. Likerjev se praviloma ne stara in jih moramo porabiti dokaj hitro, pustimo jih pri miru le toliko dolgo, da sadje ter začimbe pustijo svoje arome v likerju. Je namreč tako imenovano oplemeniteno žganje, vendar je neke vrste zeliščni napitek in deluje blažje kot na primer žganje. Liker je lahko kavni, zeliščni, sadni, ali kremni.

liker

Ima sladek okus in je zelo popularna pijača. Da se zlahka narediti tudi doma, le znati morate, pa ni težko. Potrebujete sladkov, mešanica alkohola za liker, ko to zmešate dobite mešanico, pustite jo vreti 7 minut in nato pustite stati čez noč, da se ohladi, nato dodate rum in citrusov sok, vse skupaj precedite v steklenice in le-te nato hranite v temnem prostoru. Za vse boste potrebovali nekaj sestavin in sicer prašek za instantno kavo, vrelo vodo, sladkor, vodko ter vanilijev strok oz. prašek.

Nato v posodo zmešate sladkot ter prašek za omenjeno kavo, to prelijete z vrelo vodo in mešate toliko časa, da se kava in sladkor raztopita. V ohlajeno mešanico malo pozneje dodate še vodko. Nastali liker potem še prelijete v steklenice in dodate še vanilijev strok. Nato naj stoji v temnem prostoru vsaj en mesec. Če vam uspe vam čestitamo, če pa ne nič hudega, saj se iz napak učimo. Poskusite z različnimi kombinacijami in vrstami likerjev in kmalu vam bo uspelo. Na spletni strani nadlani.si, povezavo imate zgoraj, si lahko preverete če več o likerjih. Imate vse recepte, sestavine in opise zapisane in če se lotite likerja doma, in če vam uspe, boste zadovoljni in ponosni na svoje delo.