Botoks

Botoks ali botulinom toksin je preparat, ki se vbrizga v mišice in jim za določen čas prepreči krčenje na mestu, kjer se ga injicira, zato je zelo pomembno, da ga aplicira strokovnjak, primerno usposobljen. V estetiki je botoks namenjen predvsem glajenju in odpravljanju obstoječih gubic, prav tako pa dobro preprečuje nastajanje novih.

Uporablja se pri odpravljanju mišičnih gubic, to so tisti, ki nastanejo zaradi naše mimike. Pogosto se uporablja se pri preprečevanju pretiranega potenja, izboljšanju specifičnih obraznih potez, nagubanosti brade, povešenosti ustnih kotičkov, odpravljanju gubic in trakcev na vratu, za preprečevanje in zdravljenje migrenskih glavobolov in izboljšanju obraznega videza pri prizadetosti obraznega živca.

Pred posegom vas zdravnik temeljito pregleda in glede na tip in mesto vaših gub določi mesto injiciranja. Vašo kožo nato temeljito očisti in nato z tanko iglo vnese preparat na željeno mesto. poseg po navadi traja manj kot 10 minut. Po posegu so vidne vbodne pike, ki se lahko zabrišejo s korektorjem. Na dan posega se odsvetuje fizična aktivnost ali obisk savne. Ucinek botoksa se popolnoma izrazi po sedmih dneh. Ko začne delovati se lahko pojavi rahel občutek zategovanja ali glavobol. Botoks začne večinoma popuščati po 4ih mesecih, njegov učinek pa popolnoma izzveni po pol leta.

Ker je botoks varno in preizkušeno zdravilo so stranski učinki le vbodne pike in modrice, ki pa hitro izginejo. Zelo redke komplikacije nastanejo pri spustu obrvi in vek, kar nastane pri nepazljivi aplikaciji zato je pomembna strokovnost osebe, ki izvaja poseg, ali pa kadar se botoks razlije v nezeljeno mišico. Botoks proti potenju preprečuje izločanje potu iz znojnih mešičkov. Nanese se anestetična krema, ki se jo pusti delovati 20 minut. To omrtviči kožo, da vbodi čim manj bolijo. Po posegu so na mesti aplikacije vidne bulice, ki izginejo po eni uri. Koža je lahko dve uri po posegu še rahlo rdeča in otečena.