Bolečine v grlu znajo biti še kako neprijetne

Spomladi in jeseni smo najbolj izpostavljeni raznim okužbam, kamor spada tudi boleče grlo. Spomladi, ker je naš organizem zaradi zime in posledično pomanjkanja svežih hranil v hrani manj odporen. Jeseni pa, ker se začnemo množično zadrževat v toplih zaprtih prostorih.

Vzroki za bolečine v grlu

Okužimo se lahko z virusi ali bakterijami. Virusi so drobni organizmi, ki se nahajajo vse povsod. Njihova povečana količina pa je tista, ki nam bo naredila probleme. Seveda bomo najprej občutili neprijeten občutek ali že kar bolečino v grlu. Ena takih bolezni je virusna angina. Ta se pojavi v 80 odstotkih, ko se pojavi boleče grlo. Izraz angina prihaja iz latinščine in pomeni davljenje. Virusno angino povzročajo v glavnem adenovirusi. Sledijo jim prehladni virusi, ko sta rinovirus in coronavirus. Ali pa virusi gripe. Tako imenovani ortomiksovirusi. Bolečina sama po sebi izzveni po tednu dni ali še kak dan naprej.

Boleče grlo

Redkeje je vzrok za bolečine v grlu bakterijska angina. Nemalokrat se razvije iz virusne, če zanemarimo prav bolečine v grlu. Za bakterijsko angino pogosteje obolevajo otroci. Prav tako se razvije povišana temperatura. Bezgavke na vratu se povečajo. Na mandeljnih se pojavijo tako imenovani čepi.

Pri kroničnem kašlju se tudi razvije boleče grlo. Ta dalj časa trajajoč kašelj razdraži sluznico v grlu. Med kašljanjem prehaja zrak skozi grlo s hitrostjo do 150 km/h. Tako se sluznica nenehno suši in je razdražena. Vsekakor pa tudi bolj dovzetna za viruse.

Tudi globoke ustne razjede lahko povzročajo bolečine v grlu. So pa zelo redke. Včasih jih celo zamenjajo za angino. Tudi te izzvenijo v desetih dneh.

Bolečine v grlu pa se pojavijo tudi po pretirani uporabi glasilk. Glasno dretje ali navijanje nam pogosto povzročijo bolečine in izgubo glasu. Tega si lahko kaj hitro povrnemo z grgranjem vode, ki smo ji dodali morsko sol.

Lajšanje bolečin v grlu

Bolečine v grlu ne zdravimo. Izzvenijo same. Jih pa lajšamo s toplimi napitki in zelenjavnimi juhicami. Prav nič pa ni narobe, če boleče grlo malo pohladimo s kakšnim sladoledom.

Naravni pripravki

Zelo učinkovit izdelek za lajšanje bolečin v grlu pa so Smrekovit kapsule in oralno pršilo. Smrekovit izdelke pripravljajo z ročnimi postopki samo iz smrekove smole. Pridobivajo jo sami v naših gozdovih. Uporabljajo pa tehniko, ki dreves ne poškoduje. Sestavine, ki jih izdelkom še dodajajo pa so prav tako povsem naravne. Veliko od njih je ekološke pridelave. Prav vse pa se izkazujejo z Eko certifikatom Slovenija, ki ga z rednimi kontrolami potrjuje Inštitut za certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu iz Maribora.

Boleče grlo smola iglavcev greje in tako lajša bolečino, ki pa tako ali tako kmalu sama izzveni.