Izbira agregata za elektriko

Električni agregat oz. generator deluje tako, da mehansko energijo pretvarja v električno energijo. Uporablja se ga lahko kjer koli, in je zanesljiv vir električne energije. Za pogosto uporabo agregata pa je zelo pomembno, da izberemo kakovosten agregat za elektriko. Agregat za elektriko se lahko uporablja na počitniških objektih, za dogodke na prostem in kamp prikolicah. Odlični pa so za dobavo električne energije ob izpadu električnega omrežja. Gasilci, reševalci, vojaki in nenazadnje tudi snemalne ekipe se trdno zanašajo na agregate za elektriko.

agregat-za-elektriko

Vrste agregatov:

Bencinski agregati so manjši in lažji, imajo pa omejen čas delovanja in so bolj primerni za manjša opravila kot npr. delo na vrtu, peka na električnem žaru itd. Eno fazni agregat za elektriko je namenjen manj zahtevnim pripomočkom, kot so kuhalne plošče, električne škarje, hladilnik, itd. Trofazni agregati pa se uporabljajo za napajanje zahtevnejših strojem in imajo zato več vtičev. Poraba pa se giblje med 0,5l do 2,5l na uro delovanja.

Dizelski agregati so težji, večji in bolj robustni. Primernejši so za daljša in težja opravila saj je poraba manjša kot pri bencinskem agregatu. Pozorni pa moramo biti na električno napetost, ki je agregat proizvede. Premajhna napetost agregata lahko povzroči pomankanje električnega toka. Večina dizelskih agregatov deluje preko 4 taktnega motorja. Dizelski agregat za elektriko se lahko hitro pregreje, so notranje komponente dodatno zaščitene.

Nevarnosti uporabe agregata:

Ena od največjih nevarnosti pri uporabi agregata je zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Ta plin je brez barve, vonja in okusa. Simptomi zastrupitve z ogljikovim monoksidom so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost. Pomembno je da agregata nikoli ne uporabljamo v zaprtih oz. slabo prezračenih prostorih. Zelo nevarna pa je uporaba agregatov v jaških, jamah, vrtačah in v poglobljenih delih objektov, kjer se lahko nakopiči ogljikov dioksid.